Tarahumarovia: Behať alebo zomrieť - Maarová, Iveta
Polonomádska kultúra Tarahumarov, obývajúca Sierru Tarahumara v Mexiku, v posledných desaťročiach čelí stále častejším problémom uživiť sa tradičným poľnohospodárskym spôsobom a nie je schopná tento problém bez cudzej pomoci zvládnuť, čo núti túto výnimočnú pôvodnú kultúru opustiť svoj tradičný spôsob života, ktorý sa im darilo takmer dvetisíc rokov chrániť pred civilizačným tlakom.