Zánik prekladateľov alebo práce na "odstrel" - Nejedlý, Tomáš
S vývojom umelej inteligencie a robotov bude čoraz viac činností vykonávať stroj. Človek bude mať pozíciu supervízora. Úspechy prekladateľských softvérov zaradili medzi "ohrozené druhy" aj prekladateľov. Najpoužívanejší online prekladač na svete Google Translate v súčasnosti používa pol miliardy ľudí. Neurálne siete posúvajú chybovosť prekladu na 10 percent. Nástup softvérov paradoxne neznamenal pokles počtu prekladateľov. Jazyk bude pre stroje ešte dlho príliš pestrý a nepredvídateľný.