Člověk je pro náklad horší než bouře - Kolář, Vojtěch
Kvalitný prepravný obal je základom každej námornej prepravy. Moderné exportné balenie dokáže ochrániť tovar pre mnohými prirodzenými vplyvmi, ktoré pôsobia na náklad. Odoláva mechanickým námahám, klimatickým zmenám, vlhkosti a veľkým výkyvom teplôt. Najväčší problém predstavuje ľudský činiteľ. Štandardným riešením sú drevené debny, ale začínajú sa presadzovať teplom zmršťovacie fólie VCI.