Provokácie a Kimovo eso v rukáve - Pressburg, Adrian Peter
Odpálenie balistickej strely, ktorá preletela nad Japonskom a dopadla do vôd Tichého oceánu - provokácia Severnej Kórey. Vyhrocovanie napätia. Nedostatok potravín a podvýživa obyvateľov krajiny. Vzájomná pomoc a priateľstvo s Čínou na základe zmluvy z r. 1961. Nezodpovedné eskapády Kim Čong-una. Stále udržiavanie psychózy ohrozenia zvonku, najmä tzv. americkým imperializmom. Severokórejská diktatúra ako surovinový prívesok Číny. Sankcie OSN.