Vývoj zamestnanosti v Slovenskej republike a Českej republike podľa špecifických charakteristík - Rozkošová, Anna
Zamestnanosť z pohľadu špecifických mier a rodová rovnosť v sebe zahŕňajú spravodlivé zaobchádzanie oboch pohlaví na trhu práce. Takýto prístup je ekvivalentný z rôznych hľadísk, z právneho, z hľadiska výhod, možností, či povinností žien a mužov. Opodstatnenie rodovej rovnosti nepočíta len v sociálnej dimenzii, ale má tiež ekonomické aspekty na výraznej úrovni. Podstata rodovej rovnosti na trhu práce je základom tejto analýzy, ktorá sa zaoberá vývojom rodových rozdielov zamestnanosti žien a mužov na Slovensku v porovnaní s vývojom v Českej republike za vybrané obdobie pätnástich rokov, kedy sa obe krajiny pripravovali na spoločný vstup do EÚ, cez obdobie vstupu a adaptácie sa v únii, zahŕňa tiež obdobie hospodárskej krízy a pokrízové zotavovanie ekonomík, až po najaktuálnejšie údaje na vybraných bázach.