Utečenci a životné prostredie: princípy rozhodovania a vybrané riešenia - Černota, Mikuláš, 1979-
Obhospodarovanie a manažment zdrojov v rôznom prostredí utečeneckých táborov by malo byť plánované. Skúsenosti ukazujú, že keď sa pred založením utečeneckého tábora vykoná odborné posúdenie miestnych zdrojov, môže byť veľa ekosystémových služieb zachránených, čo sa odrazí zároveň aj na bezpečnostnej a spoločenskej situácii. Medzinárodný dialóg ako aj praktické skúsenosti za posledných dvadsať rokov ukázali, že aj napriek vysokým prílevom utečencov v niektorých oblastiach je možné dosiahnuť stav, kedy sa služby životného prostredia dajú využívať udržateľne aj pri zvýšenom antropogénnom tlaku.