Evaluation of agriculture’s economic role in EU Countries - Špirková, Daniela
Analýza postavenia poľnohospodárstva v ekonomike krajín EÚ. Poľnohospodárstvo EÚ je veľmi heterogénne. Charakterizuje sa pomocou podielu zamestnancov v poľnohospodárstve na celkovej zamestnanosti, podielu poľnohospodárstva na HDP a pridanej hodnoty v poľnohospodárstve na zamestnanca. Na účely kvantifikácie ekonomickej významnosti poľnohospodárstva v danej krajine sú konštruované indexy AGRIT, resp. AGRI. Prínosom metódy je aj korektná kvantifikácia medzery medzi súčasným postavením poľnohospodárstva v danej krajine a požadovaným stavom. Pomocou zhlukovej analýzy sú identifikované skupiny krajín s podobným postavením poľnohospodárstva.