Súčasný a očakávaný populačný vývoj na Slovensku a jeho spoločenské a ekonomické dopady - Vaňo, Boris
V nadväznosti na zmenu politického režimu na Slovensku na prelome 80. a 90. rokov 20. storočia sa zásadne zmenilo aj reprodukčné a rodinné správanie obyvateľstva. Zmeny boli tak výrazné, že hovoríme o novom modeli reprodukčného a rodinného správania. Slovensko sa z globálneho pohľadu týmto zaradilo medzi ostatné krajiny bývalého východného bloku, v ktorých sa podobným spôsobom zmenil demografický vývoj. Demografický vývoj na Slovensku za obdobie 1990-2014 a výhľadom na najbližšie desaťročia.