Slováci najviac "žerú" český RegioJet - Legéň, Marek
Prístup autobusového a vlakového dopravcu k hľadaniu príležitostí, ako sa zlepšiť, je ukážkou správania firmy, ktorej záleží na skúsenosti zákazníka s jej službami. RegioJet sa stal šampiónom v prieskume zákazníckej skúsenosti, ktorý uskutočnila výskumná a konzultačná spoločnosť KPMG Nunwood. Päť rád pre lepšiu zákaznícku skúsenosť. Šesť pilierov zákazníckej skúsenosti. Porovnanie výsledkov prieskumu na Slovensku a v Českej republike.