Kľúčové zmeny koncepcie Európy v politike a jazyku - Hrivíková, Tatiana, 1959-
Myšlienka prepojenia s politickou slobodou vznikla už v 5. storočí pred naším letopočtom v starovekom Grécku. Kresťanstvo a kresťanský svet ako synonymum Európy prevládol najmä v stredoveku. 19. storočie dostalo koncepciu Európy do popredia a stala sa jednou z ústredných tém európskych mysliteľov. Ideál slobody a kresťansta sa stali zdrojom hrdosti a civilizácia sa stala synonymom budúcnosti a pokroku. Popri politike, mocenských zápasoch a ideológii mal na vývoj koncepcie Európy veľký vplyv aj jazyk.