Medzinárodné štandardy aktuárskej praxe - Kamenárová, Mária
Cieľom vytvorenia medzinárodných štandardov aktuárskej praxe je poskytnúť aktuárskym organizáciám modelové štandardy a zjednocovať prístupy v praxi z globálneho hľadiska. Na Slovensku sú zatiaľ prijaté štyri medzinárodné štandardy aktuárskej praxe ku koncu roka 2016. Najvýznamnejšie z nich sú aktuárske štandardy previazané na aktuálny zákon o poisťovníctve a požiadavky profesijnej aktuárskej praxe: ISAP1 Všeobecné aktuárske postupy a ESAP 2 Správa aktuárskej funkcie podľa smernice 2009/138 ES. V príspevku je popísaný obsah týchto štandardov.