Modely zdravotného poistenia - Škrovánková, Lea, 1954-
Príspevok sa zaoberá Markovovými procesmi, pomocou ktorých bol zostavený viacstavový model pre kritické ochorenia. Matematický aparát takéhoto modelovania tvorí systém diferenciálnych rovníc, pomocou ktorých boli vyjadrené potrebné pravdepodobnosti, ktoré predstavujú dôležité informácie pri kalkulácii poistného daného poistného produktu. Pomáhajú pri oceňovaní rizika a pri plnení záväzkov poisťovne, ktorá dokáže a potrebuje nasimulovať očakávaný počet poistných udalostí.