Podiel na zisku (dividenda) - Kajanovičová, Zita
V súlade s § 3 ods. 1 písm. a) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. predmetom dane sú príjmy zo závislej činnosti uvedené v § 5 ZDP. Medzi takéto príjmy od 1. 1. 2017 patrí aj podiel na zisku (dividenda) vyplatený obchodnou spoločnosťou alebo družstvom zamestnancovi bez účasti na základnom imaní tejto spoločnosti alebo družstva [§ 5 ods. 1 písm. a) ZDP]. Praktické príklady zdaňovania podielov na zisku osobám, ktoré sa na účely ZDP považujú za zamestnancov.