Účtovanie miezd v podvojnom účtovníctve - Strählová, Jarmila
Mzdy a ostatné pracovnoprávne nároky zamestnancov, ktoré im poskytuje zamestnávateľ podľa ustanovení zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce, v z. n. p. a ostatných pracovnoprávnych predpisov, sa považujú podľa § 19 ods. 2 písm. c) bodu 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. za daňové výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. Ak zamestnávateľ poskytuje zamestnancom plnenia nad rámec ustanovení Zákonníka práce, je potrebné zistiť, či ide o nároky zamestnanca dohodnuté v kolektívnej zmluve a či Zákonník práce umožňuje rozšírenie nárokov v kolektívnej zmluve. Plnenia, ktoré poskytuje zamestnávateľ zamestnancom vo väčšom rozsahu ako ustanovuje Zákonník práce alebo ich zamestnávateľ dohodol v kolektívnej zmluve alebo vo vnútornom predpise, nie sú daňovým výdavkom zamestnávateľa. Praktické príklady.