Celosvetová reforma hlavných referenčných hodnôt úrokových sadzieb - Kosáková, Miroslava
Hlavné referenčné hodnoty úrokových sadzieb LIBOR, Euribor a TIBOR, označované jednotne ako úrokové sadzby IBOR, sa významne využívajú v globálnom finančnom systéme ako základné a systémovo dôležité úrokové sadzby, tzv. benchmarky pre veľké obchody a rôzne druhy finančných produktov a kontraktov. Od roku 2012, keď bola odhalená manipulácia úrokových sadzieb LIBOR, spolu so značným poklesom obchodovania na peňažnom trhu v dôsledku kvantitatívnych výkonov menových politík súvisiacich s finančnou a ekonomickou krízou značne poklesla dôveryhodnosť a spoľahlivosť existujúcich referenčných úrokových sadzieb. Nespoľahlivosť referenčných hodnôt, ktoré majú vo finančnej sfére zásadné využitie, vytvára vysoké systémové riziko. Poskytovanie vstupných údajov pre referenčné hodnoty a ich správa môžu byť predmetom manipulácie. Z tohto dôvodu vytvorili oficiálne svetové autority naliehavú iniciatívu na zabezpečenie transparentných, spoľahlivých a štandardy spĺňajúcich referenčných hodnôt, ktorá má podobu celosvetovej reformy týchto parametrických údajov.