Systém koordinovanej prípravy zahraničných pracovných ciest najvyšších ústavných činiteľov SR - Sulejmani, Dagmar, 1975-
Ekonomika Slovenskej republiky je charakteristická svojou otvorenosťou, exportnou závislosťou a snahou o rozvoj ďalších vonkajších ekonomických vzťahov. Presadzovanie obchodno-ekonomických záujmov Slovenska v zahraničí sa preto považuje za prioritu. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR realizuje a koordinuje zahraničnú politiku Slovenska, ktorej neoddeliteľnou súčasťou sú i vonkajšie ekonomické vzťahy zahrňujúce zahraničné vzťahy všetkých ekonomických rezortov SR vrátane vzťahov obchodných. K presadzovaniu zahranično-obchodných záujmov Slovenská republika využíva sieť svojich zastupiteľských úradov.