Odchýlky od racionality na finančnom trhu - Pilch, Ctibor, 1957-
Ako reakcia na nefunkčnosť teórie efektívnych trhov a modelov racionálneho správania v praxi bol vytorený nový prístup k vysvetleniu konania účastníkov finančných trhov, a to behaviorálne financie. Teória behaviorálnych financií hovorí o tom, že niektoré finančné otázky a javy dokážeme lepšie popísať a pochopiť vtedy, keď použijeme modely, v ktorých sa subjekty nemusia zákonite správať racionálne. Podľa tejto teórie existuje množstvo odchýlok od racionality. Niektoré sú závislé na emóciách, nazývajú sa emočné. Iné, nezávislé na emóciách, sa nazývajú kognitívne. Analýza Tolerancie k riziku a Ukotvenia.