Issues of European Identity - Zágoršeková, Marta
Vylúčenie kultúrnej politiky z procesu harmonizácie sa v súčasnosti javí byť najslabšou súčasťou európskej integrácie. Následkom toho sa kultúrna suverenita štátov posilnila. Dve protichodné paradigmy teórie európskej integrácie - inštitucionalizmus a medzivládna existencia. Ich výhody a nevýhody. Podmienky, ktoré sa musia splniť, s cieľom dosiahnuť základ pre multikultúrnu, tolerantnú európsku spoločnosť, bez xenofóbie, alebo etnocentrizmu a nacionalizmu v jeho negatívnom zmysle.