Vybrané aspekty ekonomiky potravinárskeho priemyslu a zahranično-obchodná výmena krajín EÚ - Matošková, Dagmar
Analýza ekonomicko-sociálnych aspektov potravinárskeho priemyslu a zahraničnej agropotravinárskej obchodnej výmeny krajín EÚ. Vývoj vybraných ukazovateľov na úrovni celého sledovaného zoskupenia, aj na úrovni jednotlivých štátov a odborov. Z analýzy vyplýva, že produkcia potravín a nápojov v EÚ rastie. Najväčším producentom potravín je Nemecko, príspevok SR je minimálny. Väčšina starých členských krajín EÚ dosahuje niekoľkonásobne vyššiu produktivitu práce z pridanej hodnoty ako SR. Finančný objem agropotravinárskeho zahraničného obchodu EÚ sa postupne zvyšuje, pričom dlhodobo dosahuje zápornú obchodnú bilanciu s agrárnymi komoditami a kladnú obchodnú bilanciu s potravinárskymi komoditami.