Sporné otázky menovej politiky - Ruščáková, Anna
Vzhľadom na turbulentný vývoj na svetových finančných trhoch a vo svetovej ekonomike a na výzvy, ktorým ich aktéri v súčasnosti čelia, je nevyhnutné neustále analyzovať a prehodnocovať konanie orgánov zodpovedných za výkon menovej politiky v jednotlivých krajinách a integračných zoskupeniach a upozorňovať na zlyhania v tejto oblasti a na elementárne problémy podmieňujúce účinnosť jednotlivých menovopolitických opatrení. Inštitucionálne a štrukturálne zmeny, ktorých objektom sa v posledných desaťročiach stali mnohé ekonomiky sveta, prispeli k de facto všeobecnej zmene fundamentálnych podmienok na výkon menovej politiky v ekonomike a k rastu záujmu centrálnych bánk o alternatívne opatrenia, a to nielen v prípadoch zdanlivého vyčerpania možností tradičných menových politík.