Emigrácia kvalifikovanej pracovnej sily a jej kontroverzný dopad na krajinu pôvodu migranta - Přívarová, Magdaléna, 1955-
Pozitívne ako aj negatívne dopady emigrácie vysokokvalifikovaných pracovných síl na krajinu pôvodu migranta. Negatívny efekt úniku mozgov - brain drain effect. Pozitívny dopad úniku mozgov - model Mountforda a model Beina, Docquiera a Rapoporta.