[Dejiny Irackej monarchie (1918 – 1941)] - Mendel, Miloš
Recenzia na monografiu, v ktorej autor charakterizuje politicky zložitý a geopoliticky mnohotvarý priestor v predvečer vojny, kde sa striedali mocenské zájumy koloniálných veľmocí – predovšetkým Veľkej Británie, Francúzska a od konca 19. storočia aj Nemecka, ktoré si v dobách pred svojím zjednotením v roku 1871 nestačilo v ázijskom regióne ukrojiť väčší teritoriálny krajec a snažilo sa to dohnať svojou účasťou na osmanských ekonomicko-vojenských projektoch.