Vodná karta - Repáňová, Terézia
Vínna karta je v stravovacích a ubytovacích zariadeniach takmer samozrejmosťou, ale v zahraničí sa čoraz častejšie stretávame aj s vodným someliérom a vodnou kartou. Vodná karta je nápojový lístok, ktorý pozostáva z minerálnych vôd. Prvá vodná karta na Slovensku bola zavedená vo Wellness Hoteli Diplomat v Rajeckých Tepliciach. Chuťou vody sa medzi prvými začal zaoberať teraz už známy americký vodný someliér, pôvodom Nemec, Martin Riese. Slovensko je v rebríčku bohatstva vodných zdrojov a ich zásob na druhom mieste, hneď za Rakúskom. Poskytuje to konkurenčnú výhodu oproti ostatným krajinám a zároveň to dáva veľa príležitostí pre rozvoj vodného someliérstva.