Aktuálne z autorského práva - Bednárik, Richard
Novelizácia európskych autorskoprávnych pravidiel je jednou z pravidelne diskutovaných tém posledných rokov. Smernica 2001/29/ES2 bola pôvodne koncipovaná na účely primárnej aplikácie na analógové prostredie. Aj napriek tomu, že sa značné množstvo prípadov dá riešiť prostredníctvom analógie, nepokrýva to efektívnym spôsobom všetky zmeny súvisiace s použitím rôznych predmetov ochrany. Rozsah plánovaných úprav v rámci novelizácie autorskoprávnych pravidiel aktuálne naberá jasnejšie vecné aj časové smerovanie. Plánovaná smernica o autorskom práve na digitálnom jednotnom trhu prináša viacero úprav, ktoré by mali priblížiť európsku autorskoprávnu úpravu modernému digitálnemu prostrediu. Jednou zo zmien je aj zavedenie právnej ochrany vydavateľov podľa čl. 11 návrhu smernice o autorskom práve na digitálnom jednotnom trhu.