Budoucnost začíná nyní: Mimosoudní způsoby řešení sporů - Andraščiková, Jana
Mimosúdne riešenie sporov na európskej úrovni (Alternative Dispute Resolutions, ADR) je alternatívou k riešeniu sporov klasickou súdnou cestou. K najznámejším a najrozšírenejším metódam patrí mediácia či konciliácia. ADR charakterizuje dobrovoľnosť, nižšia formálnosť procesu, efektívnejší priebeh, individualizácia, posilnená možnosť ochrany súkromia. Úprava on-line riešenia spotrebiteľských sporov podlieha súvisiacemu nariadeniu o ODR. Tieto legislatívne predpisy odrážajú snahu o posilnenie informovanosti a postavenie spotrebiteľa pri uplatňovaní svojich práv a taktiež prispievajú k podpore jeho samostatnej aktivity v rámci rozvoja digitalizácie a cezhraničných vzťahov.