EU Funds and Limited Cooperation: Energy Infrastructure Development in the Visegrad Group - Oravcová, Veronika
Analýza vývoja energetickej infraštruktúry v rámci Vyšehrádskej skupiny. Zlepšenie vzájomného prepojenia sa považuje za kľúčové pre riešenie problémov energetickej bezpečnosti a spôsob, ako zabrániť opakovaniu plynovej krízy v roku 2009. Zameraním sa na odvetvie zemného plynu dokument tvrdí, že Európska únia a jej fondy sú rozhodujúce pre rozvoj novej energetickej infraštruktúry v regióne. Okrem finančných nástrojov EÚ je jej všeobecná podpora dôležitá na motivovanie zainteresovaných strán v regióne na zlepšenie vzájomnej prepojenosti. Pohľad na prepojenie plynovodov sever-juh v strednej a juhovýchodnej Európe, ktoré sú prioritným koridorom, ktorý prechádza všetkými krajinami V4, a analýza projektov na zlepšenie vzájomného prepojenia medzi týmito krajinami.