<Die> Slowakei - ein Land mit vielen Grenzen - Ahlrep, Christian
Poukázanie na viacúrovňové prepojenie Slovenska a Nemecka, vnímanie geografickej a kultúrnej blízkosti a vzdialenosti medzi oboma štátmi. Pohľad zvonku na vývoj slovenskej spoločnosti - politiky, hospodárstva a kultúry v jeho novodobej histórii. Otázka postavenia Slovenska v rámci EÚ.