Model predikcie vývoja spotrebiteľských cien elektrickej energie a plynu - Karmažin, Branislav
Ceny energií tvoria významnú časť spotrebiteľského koša, preto ich kvalitná predikcia má vplyv na celkovú predikciu inflácie. Ceny energetických komodít, ktoré sú základnou súčasťou spotrebiteľských cien elektriny a plynu, sú veľmi volatilné, a preto majú potenciál výrazne prispieť k predikčnej chybe (aj vzhľadom na ich relatívne veľkú váhu v spotrebiteľskom koši – 3,94 % elektrina a 3,45 % plyn). Spotrebiteľské ceny elektriny a plynu sú na Slovensku regulované Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). K realizácii zmeny regulovanej ceny dochádza zvyčajne v januári daného roka. V jednom cenovom rozhodnutí sa tak kumulujú viaceré faktory, resp. vplyvy. Jednorazová cenová úprava môže spôsobiť výrazný rast, ako aj pokles (v súlade najmä s vývojom komodity) spotrebiteľských cien oboch energetických komodít.