Problems of Flexibility of Working Hours in Germany and Austria - Wefersová, Jarmila
Moderná politika pracovného času znamená flexibilitu pracovného času a segmentáciu pracovných miest. Táto flexibilita znamená zmenu bežnej situácie a trvania pracovnej doby. Cieľom týchto zmien je prispôsobiť pracovnú dobu kolísaniu využívania kapacity. Vďaka flexibilnejšej pracovnej dobe sa objavujú rôzne modely pracovného času: denné alebo týždenné pracovné hodiny, posuvné pracovné hodiny, ročné pracovné hodiny, odpracované hodiny, zmluva o ročnom pracovnom čase, modely pracovného života, posunutie do dôchodku, modely práce na čiastočný úväzok, zdieľanie pracovných miest a hraničná zamestnanosť. Názory zamestnávateľov a zamestnancov na flexibilitu pracovného času, jeho prínosy a dôsledky sa v mnohých ohľadoch líšia.