Dishonest Behaviour in the Insurance Market - Ondruška, Tomáš, 1988-
Do rozhodovania spotrebiteľov vstupujú rôzne pohnútky a vplyvy, ktoré môžu spôsobiť, že spotrebiteľ sa pri spotrebúvaní statkov a služieb nebude správať morálne. Toto ponúka jedno z možných vysvetlení prítomnosti odchýlok v morálnom správaní sa spotrebiteľov na poistnom trhu. Na morálne pokušenie a nastávajúcu morálnu voľbu jednotlivcov majú vplyv psychologický a etický egoizmus, teda záujem o seba samého a vlastný úžitok. Nemorálne správanie by v poistnom sektore, rovnako, ako aj v každom inom sektore, malo byť vnímané ako nesprávna voľba medzi dobrým - zákonným a nesprávnym - nezákonným rozhodnutím. Výsledky dotazníkového prieskumu, ktorého cieľom bolo zistiť, či je významný rozdiel vo vnímaní nečestného správania medzi trhom poistenia a trhom spotrebných statkov.