Implementácia Games Learningu do vzdelávacieho procesu - Mĺkva, Miroslava
Vzdelávanie ako jeden z najdôležitejších faktorov zvyšovania produktivity a konkurencieschopnosti organizácie. Vzdelávanie ako rozvoj vedomostí, zručností, schopností a poznatkov zamestnancov. Vzdelávanie zamestnancov ako nevyhnutná súčasť v každej organizácií. Charakter, úroveň a intenzita vzdelávania môžu byť rôzne – v závislosti od konkrétnych potrieb organizácie. Vzdelávací proces musí akceptovať aktuálne požiadavky podnikovej praxe a musí sa inovovať v súlade s rozvojom vedy a techniky. Problematika začlenenia Games learningu do procesu vzdelávania s cieľom zintenzívniť prepojenie odovzdávaných teoretických a praktických vedomostí a simulovaného / modelového praktického prostredia za pomoci inovatívnych interaktívnych techník vzdelávania.