Päť rokov postmajdanovskej tragédie - Škvrnda, František
O súčasnej Ukrajine sa vytvára niekoľko obrazov. Prvý obraz je spojený so sofistikovaným, ale deformovaným mediálno-politickým pôsobením súčasnej ukrajinskej moci, ktoré má presvedčiť svet, že situácia v štáte sa zlepšuje a všetko sa robí v záujme jeho rozkvetu a blaha obyvateľov. Druhý obraz sa šíri v západných médiách, podľa ktorého Ukrajina síce zápasí s problémami, ale situácia sa po revolúcii výrazne zlepšuje. Tretí je relatívne objektívny pohľad - pozícia Ukrajiny je ekonomicky, demogaficky, geopoliticky a bezpečnostne veľmi zložitá, ale vládnuca kyjevská elita to neberie do úvahy. V krajine narastajú prejavy nacionalizmu.