Afganské fiasko - Škvrnda, František
Bombardovaním Afganistanu, ktoré sa začalo 7. októbra 2001, sa Spojené štáty zaplietli do najdlhšej vojny vo svojich dejinách. Prezident USA George Bush ml. vyhlásil výnimočný stav, ktorý sa odvtedy predlžuje každý rok. NATO chcelo potlačiť terorizmus vo svete vojenskými prostriedkami, namiesto toho ho však podnietilo.