Turecké turbulencie - Škvrnda, František
Politický režim v Turecku sa na Západe považuje za relatívne demokratický, ale pri riešení niektorých problémov sa v ňom uplatňovali veľmi tvrdé postupy. Na dokreslenie zložitosti vzťahu európskych mocností s Tureckom a ich dvojtvárnosti poslúži príklad krymskej vojny. Napriek neoliberálnej ekonomickej orientácii Turecka sa v 90. rokoch začali objavovať viaceré trhliny vo vzťahoch so Západom. Turecko sa zapojilo do sýrskej krízy na strane koalície vedenej USA. Pokus o vojenský prevrat v r. 2016.