Analýza dopadov vonkajších rizík na slovenskú ekonomiku s využitím makroekonomického modelu - Miklošovič, Tomáš
Slovenská ekonomika patrí medzi malú, otvorenú, rýchlo rastúcu ekonomiku, v ktorej k hlavným ťahúňom rastu patrí zahraničný dopyt a vývoj situácie (nielen ekonomickej) u obchodných partnerov. Iné faktory rastu, ako sú napr. dopyt domácností alebo dopyt vlády, nedokážu pôsobiť na rast slovenskej ekonomiky dlhodobo a tak výrazne ako zahraničný dopyt. Preto je nevyhnutné zmapovať potenciálne riziká a vonkajšie hrozby, ktoré môžu slovenskú ekonomiku do značnej miery ovplyvniť. Simulácia dopadov vybraných rizík na slovenskú ekonomiku s využitím modelu všeobecne vypočítateľnej rovnováhy (CGE model). Analýza je zameraná predovšetkým na riziko poklesu svetovej ceny ocele, pravdepodobný rast ceny ropy vo svete, zníženie zahraničného dopytu a zvýšenie ceny základných potravín.