Ekonomické porovnanie ľahkého komerčného automobilu s benzínovým, dieselovým a elektrickým pohonom - Belička, Peter
Hlavným cieľom článku je presné vyčíslenie bodu zlomu, v ktorom sa začína spotrebiteľovi ľahkých komerčných automobilov (konkrétne Nissan NV200) oplatiť investícia do drahšieho, elektrického variantu. Na výpočty sú použité najmä technické údaje udávané výrobcom na jeho oficiálnych stránkach. Ďalej do výpočtu vstupuje cena benzínu a nafty, ktorá bola určená ako celoslovenský priemer ku dňu 14.10.2018. Ceny elektrickej energie sú extrahované zo stránok SPP ako jedného z distribútorov elektrickej energie na Slovensku, tiež ku dňu 14.10.2018. Z výsledkov vyplýva, že celkové náklady na elektrický Nissan e-NV200 sú vyššie ako u oboch jeho variantov - benzínového aj naftového.