Príčiny a dôsledky argentínskej vojny o nezávislosť - Kucharčík, Rudolf, 1977-
Nezávislosť Argentíny sa datuje do druhej dekády 19. storočia. Kľúčovou udalosťou bola tzv. Májová revolúcia, ktorá prebehla v roku 1810. Nezávislosť nového štátneho útvaru, ktorý mal názov Spojené laplatské provincie, bola vyhlásená v roku 1816 (v roku 1831 bol štát premenovaný na Argentínsku konfederáciu), keď občania nového štátu definitívne odmietli španielsku správu. Nový štátny útvar zápasil od počiatku s veľkosťou územia. Paraguaj, Bolívia, Uruguaj nakoniec získali nezávislosť. Argentína sa snažila definovať svoj charakter – politických liberálov striedali diktátori, provincie a hlavné mesto viedli spor o kompetencie. Politická nestabilita typická pre dejiny Argentíny 20. storočia krajinu uvrhla do niekoľkých ekonomických kríz. Dodnes sa jej nepodarilo nájsť vhodný model stabilného ekonomického rozvoja.