Súčasný fenomén nekultúrnej politiky v kontexte diskusií o Globálnom rámci bezpečnej, riadenej a legálnej migrácie - Zágoršeková, Marta
Kultúrno-politické príčiny antimigračných postojov. Etnocentrizmus v politických postojoch krajín V4. Podcenenie významu ľudského kapitálu. Migračná politika ako súčasť kultúrnej politiky štátu. Globálny rámec a potvrdenie zvrchovaného práva štátov určiť si svoju národnú migračnú politiku a ich výsadné právo riadiť migráciu v rámci svojej jurisdikcie v súlade s medzinárodným právom.