Krevní oběh globální ekonomiky - Toman, Pavel
Masové nasadenie kontajnerov po 2. svetovej vojne zmenilo svet nákladnej prepravy. Nerovnováha tovarových tokov medzi rôznymi regiónmi vyvoláva problémy s premiestňovaním prázdnych kontajnerov. Pohyb kontajnerov a ich počet odráža aj vývoj svetovej ekonomiky. Pre väčšiu bezpečnosť sa v roku 2016 zaviedla povinnosť váženia kontajnerov ešte pred ich naložením na loď. V prístavoch sa stále viac uplatňujú prvky priemyslu 4.0 a logistiky 4.0.