Vedieť, ako umrieť - hlavný zmysel filozofického života v Antike? - Škvrnda, František, ml., 1987-
Pokus o objasnenie úlohy smrti a procesu umierania u vybraných antických filozofov. Správy o smrti Pýthagora, Empedoklea a Hérakleita. Správy o smrti Anaxagora, Sókrata a Diogena zo Sinopé.