Návrat k podstate produktu - Škriniar, Pavel, 1979-
Zo všetkých sťažností klientov na finančné inštitúcie sa v súčasnosti najviac týka oblasti poistenia. Stálicou v podaniach sú námietky na nepreplatenie poistného plnenia z poškodeného čelného skla. Svoje stabilné zastúpenie majú aj podania týkajúce sa odkupnej hodnoty (predovšetkým pri investičnom životnom poistení) a zníženia poistného plnenia.