Židia na Slovensku po druhej svetovej vojne - Adamická, Monika
Povojnová situácia Židov, ktorí prežili hrôzy holokaustu a snažia sa v povojnovom období zaradiť do života v podmienkach rodiaceho sa československého socialistického zriadenia. Analýza založenia štátu Izrael a následnej vysťahovaleckej akcie do novovzniknutej krajiny Židov, jednak z územia Československa, jednak z územia Maďarska po tom, čo boli transporty Židov z tejto krajiny zastavené. Situácia Židov po vojne od prvých povojnových rokov až do 50. rokov 20. storočia, kedy bola vysťahovalecká akcia označená za nelegálnu.