Nástroje menovej politiky ECB a situácia na peňažnom trhu v roku 2018 - Boháček, Tomáš
Globálna politická situácia a výzvy medzinárodného usporiadania obchodných vzťahov boli hlavnými faktormi vývoja finančných trhov v roku 2018. Politika hlavných centrálnych bánk sveta sa prispôsobovala meniacemu sa vývoju podkladových fundamentálnych faktorov, čo sa prejavilo aj pokračujúcim nedostatkom významnejších investičných príležitostí a obchodnej aktivity na kapitálovom a peňažnom trhu. Znižujúci sa objem nákupov aktív ECB s následným ukončením ich aktívnej fázy bol najvýznamnejším faktorom spomalenia rastu prebytočnej likvidity v HMÚ, pričom jedným zo zásadných determinantov bol aj vývoj autonómnych faktorov.