Novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii splnila očakávania o náraste počtu osobných bankrotov - Marková, Jana
Inštitút oddlženia fyzickej osoby, tzv. „osobný bankrot“, ako nástroj na zbavenie sa dlhov, bol v právnom poriadku Slovenskej republiky zavedený už od 1. januára 2006 zákonom č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov , ale pre väčšinu dlžníkov bol nedostupný. Počet osôb, ktoré podali návrh na oddlženie za celé obdobie účinnosti pôvodnej právnej úpravy, zďaleka nedosahoval úroveň porovnateľnú so susednými krajinami. Právna úprava oddlženia fyzických osôb priniesla od 1. 3. 2017 zásadné zmeny v spôsobe a v podmienkach oddlženia. Zmeny v spôsobe oddlženia.