Nový mechanizmus riešenia sporov v oblasti dvojitého zdanenia na Slovensku - Mičátek, Vladislav
Hlavným cieľom novoprijatého zákona č. 11/2019 Z. z. o pravidlách riešenia sporov týkajúcich sa zdanenia, ktorý nadobudne účinnosť 1. júla 2019 je zvýšenie účinnosti a efektívnosti mechanizmov riešenia sporov týkajúcich sa zdanenia. Tvorcovia smernice a nadväzujúceho zákona predpokladajú, že účinný mechanizmus riešenia sporov celkovo zlepší podnikateľské prostredie v Európskej únii, resp. mimo neho a podporí investície, rast a zamestnanosť. Zároveň by mal viesť k väčšej istote a predvídateľnosti pre daňové subjekty, a tým poskytovať stabilnejší a istejší základ pre obchodovanie, podnikanie a prijímanie investičných rozhodnutí. Ekonomickým prínosom danej právnej normy je, že na základe efektívnejšieho riešenia sporov týkajúcich sa zdanenia dôjde k účinnému zamedzeniu dvojitého zdanenia, zvýši sa úroveň dodržiavania medzinárodných záväzkov zo strany členských a zmluvných štátov a znížia sa ich administratívne náklady. Zároveň sa posilní celková dôvera verejnosti, občanov a daňových subjektov v spravodlivosť a spoľahlivosť daňových systémov.