Analýza zdaňovania poľnohospodárskych pozemkov - Chrastinová, Zuzana
Analýza majetkových daní s akcentom na dane z nehnuteľností a to poľnohospodárske pozemky v kategórii orná pôda, chmeľnice, vinice, ovocné sady, trvalé trávne porasty a navrhnúť opatrenia, ktoré by v budúcnosti mohli prispieť k úprave sadzieb dane. Od roku 2004 došlo na Slovensku k decentralizácii daní, čím sa posilnili kompetencie miest a obcí v stanovení a výbere miestnych majetkových daní, ktoré sú rozhodujúcim finančným zdrojom v napĺňaní rozpočtov miest a obcí. Aj keď platia rovnaké pravidlá pre poľnohospodárske podniky, zákonom je daná možnosť určiť mestám a obciam daňové zaťaženie v rámci určitého násobku základnej zákonom deklarovanej dane. Pretrvávajúce vysoké zaťaženia poľnohospodárskych pozemkov v niektorých obciach zvyšuje nákladovosť a znižuje rentabilitu poľnohospodárskych podnikov.