Sociálne prostredie a výchova ako predmet záujmu sociálnej pedagogiky - Hroncová, Jolana
Vzťah výchovy a sociálneho prostredia. Zameranie sociálnej pedagogiky v historickom kontexte vývoja sociálnej pedagogiky. Pozornosť na preventívny rozmer sociálnej pedagogiky (profylaxiu) a kompenzáciu, ktorá predstavuje odstraňovanie, resp. vyvažovanie negatívnych javov. Vzťah výchovy a sociálneho prostredia. Štruktúra životného prostredia a pedagogizácia sociálneho prostredia.