Rétorika ako jedna zo základných tlmočníckych zručností - Štefčík, Jozef, 1976-
Rétorika má veľký význam aj v súčasnosti. V mnohých povolaniach je dôležité vedieť vystupovať pred publikom, vedieť ho zaujať a vedieť sa jasne a presvedčivo vyjadrovať. Tlmočenie a rétorika navzájom spolu súvisia a sú navzájom prepojené. Tlmočenie je činnosť, pri ktorej tlmočník na rozdiel od prekladateľa pracuje s hovoreným slovom. Tlmočník je preto tiež rečník, pretože pri tlmočení sprostredkúva poslucháčom rečníkov prejav, ktorý tlmočí do konkrétneho cieľového jazyka. Rétorika v tlmočení. Príprava a zlepšovanie rétorickej zručnosti tlmočníkov.