Problém viacjazyčnosti v Európskej únii - Ondrušová, Terézia, 1978-
Na základe vzniku a rozširovania nadnárodných zoskupení možno očakávať, že nároky na jazykové práva budú rásť. Čo sa týka EÚ, je dôležitá prognostická činnosť a funkčné riešenie jazykovej problematiky, keďže už v súčasnosti dochádza k jazykovej nerovnosti. Možno očakávať, že regionálne jazyky, jazyky migrantov, ale aj niektoré národné jazyky sa budú čoraz viac používať ako nositelia slovesnosti a duchovných hodnôt a čoraz menej ako jazyky obchodných a priemyselných vzťahov. Tri typy používania jazykov v EÚ.