Vzájomný vzťah centralizácie a formalizácie a ich vplyv na organizačnú štruktúru podniku - Skorková, Zuzana, 1979-
Organizačná štruktúra podniku je postavená na troch dimenziách, ktoré sú tvorené stupňom centralizácie, stupňom formalizácie a stupňom zložitosti. V našom príspevku sa zameriavame na vzájomný vzťah centralizácie a formalizácie. Výsledkom tohto vzťahu je päť typov spoločností, ktoré teória označuje ako podniky typu stroj, trh, klan, mozaika a rodina. Podrobný opis každého z týchto typov. Formalizácia a centralizácia sú dva základné piliere ovplyvňujúce konštrukciu koordinačných a kontrolných systémov v podniku. Analýza prostredníctvom prípadovej štúdie o spoločnosti Wal-Mart, o tom, ako prehnané centralizačné snahy vedú k fatálnemu zlyhaniu spoločnosti.